Az ősz nem kell hogy szüksésgszerűen a melanchólikus hangulattal kapcsolódjön össze. Az ízletes tök receptekkel az ősz is egyből hangulatosabb lesz. A finom tök tarkedlire vagy hagyományos töklevesre gondolván bizonyára egyből összefut a nyál a szájában. Fedezze fel a tök finom oldalát.
Önben is rögződött, hogy a tökből készült narancssárga étel nem lehet finom? Próbálja ki az alábbi receptek valamelyikét és máris változtat a véleményén. A tök felcserélhetetlen íze és illata magával ragad mindenkit. Kóstolja meg e varázslatos évszak ízeit.
Hagyományos tökleves
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Hozzávalók
- 1 tök (vajtök vagy hokkaido)
- 3 nagyobb répa
- 1 hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál fekete bors
- ¼ csésze víz
- 2 evőkanál teavaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 csésze zöldségleves
- ízesítéshez só, bors
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra. Félbe vágjuk a tököt és kimagozzuk. Megtisztítjuk és harmadokba vágjuk a répát, majd megtisztítjuk és kb. 8 részre felvágjuk a hagymát is. Az így elkészített hozzávalókat elhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megcsepegtetjük olajjal, meghintjük sóval és borssal majd aláöntjük vízzel. Sütés közben a víz elpárolog és a tök finom gyenge marad. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.
Közepes méretű lábasban felolvasztunk 2 evőkanál teavajat, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát és mérsékelt lángon megdinszteljük. Felöntjük zöldséglevessel és főzzük. A sült tököt kisebb szeletekre vágjuk vagy kanállal kivájjuk és a répával valamint a hagymával együtt a levesbe tesszük. Óvatosan krém állagúra turmixoljuk, hagyjuk néhány percig főni, sóval, borssal ízesítjük. A kész töklevest tálalás előtt tejföllel, tökmaggal és ropogós krutonnal díszítjük.
Vegán tarkedli tökből
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Hozzávalók
- 1 evőkanál őrölt lenmag vagy lenliszt
- 3 evőkanál langyos víz
- 180 g rétesliszt
- 1 evőkanál nádcukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 púpuzott teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál só
- ¼ csésze tökpüré
- 1 csésze mandulatej
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj + egy kis olaj sütéshez
- 1 és ½ teáskanál vaníliakivonat vagy vanília paszta
Elkészítés
Kisebb tálban kb. 5 percig állni hagyjuk a lenmagot a vízben. Az így keletkezett ragadós masszát tojás helyett fogjuk használni. Nagyobb tálban összekeverjük a többi száraz hozzávalót, majd hozzáadjuk a „folyékony“ hozzávalókat. Ha a tészta túl sűrű, némi mandulatejjel higítjuk. A tésztából egy közepes meretű merőkanálnyi adagot a kókuszolajjal kizsírozott palacsintasütőben tarkedliket sütünk. A tarkedli kisebb és vastagabb a hagyományos palacsintánál. Közepes lángon mindkét oldaláról kb. 2 percig sütjük. A kész tarkedliket vegán fehér joghurttal, apróra vágott dióval és természetesen juharsziruppal tálaljuk.
Egyszerű fűszeres szendvicskrém tökből
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Hozzávalók
- 400 g tökpüré
- ⅓ csésze almamust
- ½ csésze juharszirup
- 1 evőkanál vanília paszta
- 1 evőkanál tökfűszer (vagy mézeskalács fűszer)
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál só
Elkészítés
E finom szendvicskrém elkészítése valóban nagyon egyszerű. Közepes lángon egy lábasban megfőzzük az összes hozzávalót. A készülőben lévő szendvicskrémet néha-néha megkeverjük és lekaparjuk a lábas faláról, nehogy odaégjen. A szendvicskrémet kb. 20-30 percig főzzük illetve mindaddig, amíg állaga sűrűbb, de még kenhető. A kész krémet ízlés szerint ízesítjük, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Hűlés közben a krém sűrűsödni kezd. A kész szendvicskrém a hűtőben 1 hónapig, a fagyasztóban 3 hónapig áll el. Kitűnő piritósra kenve vagy csak úgy kanalazni.
Vegán tökgolyók sütés nélkül
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Hozzávalók
- 1 csésze tökpüré
- ¼ csésze juharszirup
- ½ teáskanál vanília paszta
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál tökfűszer (fahéj, szerecsendió és őrölt gyömbér keveréke)
- ½ csésze mandulaliszt
- 3 evőkanál kókusliszt
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
Egy serpenyőben felmelegítjük a tökpürét a juharsziruppal, hozzáadjuk a sót és a tökfűszert. Közepes lángon kb. 8 percig főzzük, amíg a massza összeáll, majd hozzáadjuk a vanília pasztát. Hagyjuk kihűlni és hozzákeverjük a mandula- és kókuszliszthez. A tésztát hagyjuk 10 percig pihenni és ismét megkeverjük. Ha a tészta nagyon ragadós, egy kis mandulalisztet adunk hozzá. Tenyerünkben kis golyócskákat formálunk és meghepergetjük a kókuszcukor és fahéj keverékben. Csak ennyiből áll a tökéletes őszi desszert elkészítése!
Több mint valószínű, hogy ha egyszer kipróbálta, ezek után már nem is fogja tudni elképzelni az őszt tök nélkül. Ez a narancssárga csoda nem csak dekorációnak használható. Bátran állíthatjuk, hogy a konyhában is megállja a helyét!